Amenajare camera baieti nu este la fel de complicat ca în cazul fetelor. Băieții nu sunt la fel de pretențioși, așa că pentru ei este important să aibă la dispoziție ceea ce au nevoie, iar pentru tine ca părinte, să poată fi menținută ordinea.

Dar, asta nu înseamnă că băieții nu pot avea o cameră cu un design plăcut, mobilier adaptat vârstei lor sau zone pentru diferite activități.

Planificarea Spațiului în Funcție de Vârstă





Sursa foto: pinterest.com


Camera unui copil trebuie să răspundă nevoilor vârstei la care se află. De aceea, amenajarea se schimbă destul de des, pe măsură ce copilul crește.


Amenajare pentru preșcolari (3-6 ani)

Pentru un copil mic, preșcolar, amenajarea camerei ar trebui să se învârtă în jurul jocului. Iată câteva idei camera baieti, pentru inspirație: este evident că patul nu are cum să lipsească din cameră. Pe lângă acesta, încearcă să delimitezi spațiile pentru fiecare activitate.

De exemplu, pentru zona de joacă așează un dulap mic, cu etajere, unde se pot depozita jucăriile. Pentru alte jocuri și jucării, folosește un coș. Va face parte din design și te va ajuta să menții curățenia.




COS PENTRU DEPOZITARE MIER - TEDDY - PETU PETU


Design pentru școlari (7-12 ani)

Din momentul în care băiețelul tău merge la școală activitățile pe care le face și interesele sale se schimbă. De aceea, este important ca și camera lui să arate altfel.

Va începe să scrie, să deseneze, așa că este neapărată nevoie de un birou sau măcar o măsuță la care să facă astfel de activități. Dacă spațiul nu este unul generos, amplasează-le sub un pat supraetajat.


MOBILIER PENTRU CAMERA COPILULUI - MASUTA DIN LEMN FSC - OLIVE - LITTLE DUTCH


Mobilierul, pentru această vârstă, ar trebui adaptat astfel încât copilul să devină cât mai autonom, să își poată lua singur ceea ce are nevoie pentru activitățile sale. Rafturile deschise sunt o soluție în acest sens.

Și băieții au nevoie de senzația de confort, așa că pernele decorative îl pot ajuta pe fiul tău în acest sens, pe lângă faptul că vin cu un plus în design.



PERNA DECORATIVA DIN BUMBAC ORGANIC WABI SABI - BALENA - NOBODINOZ


Configurare pentru adolescenți (13+ ani)

Când vine vorba despre adolescenți, designul camerei lor trebuie să fie modern, practic și să reflecte personalitatea lor. Este o perioadă în care băieții își doresc un spațiu propriu, care să le ofere intimitate, dar și funcționalitate pentru studiu, relaxare și hobby-uri. Iată câteva idei amenajare camera baiat:

Pentru un plus de mister și dramatism, așa cum își doresc la această vârstă, un perete accent va fi excelent. Alegeți o culoare închisă, chiar negru sau antracit. Va fi încântat.

Mobilierul este nevoie să fie adaptat vârstei. Schimbați patul de copil cu unul mai mare, dar confortabil, la fel și lenjeria de pat. Are din ce în ce mai mult de învățat, așa că este absolută nevoie de un birou mare, pe care să-și poată înșira cărțile. Dulapurile ar trebui să fie închise, dar pentru expunerea obiectelor confecționate de el, se pot păstra și câteva rafturi deschise.

Dacă băieții au în cameră un beanbag sunt cu adevărat cool, așa că alegeți unul împreună.



BEANBAG - CHELSEA VELVET - JUNGLE GREEN - NOBODINOZ


Mobilier Esențial și Amplasare Strategică


Sursa foto: freepik

Dacă nu ai idei de camere pentru baieti, începe să-ți faci planul cu ceea ce este esențial și îți va fi mai simplu să dezvolți de aici. Și esențial este mobilierul: pat, dulap, birou și eventual rafturi deschise.


Alegerea pieselor de mobilier potrivite

Piesele de mobilier sunt esențiale, dar sunt diferite pentru fiecare etapă de dezvoltare a copilului. Pentru început, cumpără-i un pat mic băiețelului. Se va simți mult mai confortabil decât dacă va dormi de la început într-un pat mare, de adult.


PATUT PLIABIL PENTRU COPII - GREY - LITTLE DUTCH


Dulapul, în schimb, îl poți pregăti încă de la început ca fiind unul mare, încăpător, pentru că, pe măsură ce va trece vremea, va fi nevoie de spațiu de depozitare. Dacă însă vrei ca cel mic să fie independent și să își aleagă singur hainele, cât e micuț, montează barele pentru haine la o înălțime mai joasă.


Poziționarea optimă pentru flux natural

Pe cât posibil și permite spațiul, aranjează mobilierul astfel încât băiețelul să se obișnuiască cu o oarecare rutină. Dulapul ar fi bine să îl așezi cât mai aproape de ușă, pentru că astfel, și la intrarea în cameră își va lăsa hainele acolo, iar dimineața, la ieșire, îi va fi la îndemână să-și ia hainele pentru ziua respectivă.

Alege să așezi patul cu laterala pe un perete pentru a economisi spațiu. Biroul pune-l, dacă e posibil, sub fereastră pentru mai multă lumină naturală. Deasupra poți aranja câteva rafturi pe care copilul să-și expună lucrările.


Mobilier modular și transformabil

Dacă vrei ca mobilierul pe care îl cumperi pentru camera băiatului să fie folosit cât mai mult, alege unul modular. Îl vei putea aranja în funcție de necesitățile și vârsta lui. De exemplu, alege un pat ce se poate întoarce atunci când crește, creând astfel loc sub el pentru un birou.

Biroul este și el o investiție, așa că alege de la început un model reglabil pe înălțime, astfel că băiețelul îl va putea folosi din clasa a I-a până la liceu.

Pentru depozitarea jucăriilor și mai apoi a lucrurilor necesare la școală, poți opta pentru o băncuță sau un taburet cu loc de depozitare.

Cromatică și Materiale Recomandate

Sursa foto: pinterest.com


Atunci când alegi culorile pentru design-ul camerei băiatului ține cont de părerea și personalitatea lui, dacă este la vârsta potrivită pentru a decide. În ceea ce privește materialele folosite, alege unele durabile, pentru a le putea folosi cât mai mult timp.


Combinații de culori pe grupe de vârstă

Dacă dorești să amenajezi camera băiețelului care este încă la o vârstă mică, atunci culorile neutre, deschise, sunt cea mai bună opțiune. Alege din gama culorilor de pământ, pentru că îl vor liniști. Albastrul pal are și el rol de liniștire și este perfect pentru o cameră de băiat. Albul oferă luminozitate și în combinație cu pete de culoare va da o notă extrem de plăcută întregului design.

Când băiețelul intră la școală, trece într-o altă etapă a dezvoltării, așa că și camera lui ar trebui să arate altfel decât cea a unui bebeluș. Poți schimba asta vopsind pereții în alte culori. Dacă dorești să menții albastrul, îl poți transforma din nuanța pală într-una ceva mai puternică. Griul ar merge de minune în această etapă, la fel și verdele crud. Nici galbenul nu ar da rău, mai ales combinat cu gri.

În momentul în care băiatul devine adolescent lucrurile se schimbă. Vrea să fie la modă, să aibă o cameră cu elemente care îl diferențieze de colegi și prieteni. Cu siguranță că i se vor părea foarte cool culorile închise. Nu ezita să vopsești un perete gri închis sau chiar negru. Dar, în acest caz, balansează totul cu restul pereților vopsiți în alb. La vârsta adolescenței albastrul se va transforma într-unul de o nuanță închisă, vibrantă. Ar merge foarte bine combinat cu elemente de culoarea lemnului natur. Vor da o senzație de maturitate și bărbăție.


Materiale durabile și ușor de întreținut

În ceea ce privește materialele alese pentru mobilierul și textilele din camera băiatului, alege-le pe cele cât mai durabile. Mobilierul poate fi din lemn, culoarea acestuia fiind potrivită pentru un băiat, la orice vârstă. MDF-ul sau palul melaminat sunt variante ce pot fi durabile și la un preț accesibil. Lemnul reciclat va da design-ului un aspect rustic sau eco-friendly, iar dacă combini totul cu ceva elemente din fier vopsit negru, vei obține o amenajare ce se va potrivi băiatului ani de-a rândul.


Texturi și finisaje potrivite

Texturile potrivite pentru camera de băieți sunt evident, cele naturale, ca inul sau bumbacul. Nu doar că sunt potrivite, mai ales atunci când băiețelul este bebeluș, dar sunt extrem de durabile. În funcție de ceea ce alegi, va putea fi folosit mult timp.

Draperiile schimbă întreg aspectul camerei, iar dacă materialul din care sunt confecționate este de calitate, vor ține umbră ani buni.


PERDEA DIN BUMBAC ORGANIC - UTOPIA - FARNIENTE YELLOW - NOBODINOZ



Organizarea pe Zone de Activitate


Sursa foto: winterdaisy.com


Pe lângă texturi și culori, amenajarea camerei unui băiat trebuie făcută în funcție de vârsta pe care o are și de activitățile pe care le desfășoară. În primul rând, orice modele de camere pentru baieti trebuie să ia în calcul zona de odihnă. Patul ar fi bine să fie adaptat vârstei și amplasat pe latura unui perete, pentru a economisi spațiu.

În funcție de dimensiunile și forma camerei, dulapurile așează-le, dacă este posibil, pe latura lungă.

Cât timp băiețelul este micuț, va avea nevoie de o zonă pentru joacă. Amenajează-i aici locul unde toate jucăriile să îi fie la îndemână, dar organizat.

Pe măsură ce crește, copilul va avea hobby-uri. Va scrie, va desena sau va confecționa diferite lucruri. Pentru asta va avea nevoie de un spațiu special, în care să aibă o măsuță cu un scăunel. Va avea nevoie să aibă la îndemână creioanele colorate, foarfeca, hârtie. Așează-le într-un coș de perete, chiar deasupra măsuței de lucru.


COS DIN RATAN PENTRU DEPOZITARE PE PERETE - IBEN - LIEWOOD


Apoi, când copilul va merge la școală, în amenajarea camerei sale va fi nevoie să apară un birou. Așează-l cât mai aproape de fereastră pentru a beneficia de lumină naturală.

Stabilește de la început întreaga amenajare astfel încât să lași spațiu în mijlocul camerei. Va fi folosit de băiețel în timpu jocului. Vei obține astfel o cameră aerisită și vei evita aglomerarea pieselor de mobilier.


Sfaturi Practice pentru Părinți

Sursa foto: pinterest.com


Cei care iau deciziile de amenajare a camerei băiatului sunt, cel puțin în primă fază, părinții. Așa că luați totul pas cu pas, gândiți totul bine pentru a nu fi nevoiți să schimbați design-ul la fiecare an.


Implicarea copilului în procesul de amenajare

Dacă în primii ani copilul nu are preferințe în ceea ce privește camera lui, pe măsură ce el va crește va avea un cuvânt de spus. Atunci când vrei să schimbi chiar și culoarea unui perete din camera lui, întreabă-l ce-i place și ce și-ar dori. Dacă nu e chiar potrivită alegerea, negociază cu el și nu încerca să-ți impui voința pentru că nu se va simți bine în spațiul care de fapt este al lui.

Fii atent la ce culori îi plac, ce hobby-uri are și ce fel de jucării preferă. În funcție de toate acestea alege o temă pentru decorare, iar de aici pleci mai departe. Culoarea mobilei poate fi adaptată acestei teme, la fel și jucăriile pe care le expui sau tablourile de pe pereți.


Bugetarea și planificarea pe etape


Sursa foto: potterybarnkids.com


Amenajarea unei camere poate costa mult dacă faci totul deodată. Dacă însă vrei să-ți împarți cheltuielile, se poate face asta foarte ușor, cu un plan bine stabilit.

Pentru că presupune cel mai mare deranj, începe cu vopsirea pereților. Odată ce ai scăpat de asta, înlocuirea mobilierului, adăugarea de rafturi sau o perdea sunt task-uri ceva mai ușor de implementat.

Ia-le pe rând, iar în funcție de necesități mai adaugi câte un element de decor sau de care copilul are nevoie. Vei avea astfel cheltuieli etapizate, iar băiețelul va beneficia de ceea ce are nevoie la timpul potrivit.


Menținerea ordinii și curățeniei

Ordinea într-o cameră de copil…nu este chiar o dorință imposibilă. Poate fi menținută dacă amenajarea este stabilită astfel încât în cameră să existe spații suficiente de depozitare.

Pentru asta alege mobilier care poate fi folosit în acest scop, cum sunt băncuțele, tabureții sau paturile cu sertare. Pentru ca jucăriile să nu stea aruncate peste tot, învață-l pe cel mic să le adune într-un coș special pentru ele. Creioanele pot fi păstrate în borcănașe speciale pentru asta.

Învață-l pe cel mic să-și adune jucăriile sau ceea ce folosește imediat după ce activitatea s-a încheiat, și astfel camera lui va fi ordonată mereu.