-1060x400h.webp)
Pe lângă perioada colicilor, cea în care ies dinții bebelușului tău este una din cele mai dificile, atât pentru cel mic pentru că se confruntă cu disconfort și chiar durere, dar și pentru voi, ca părinți, pentru că din aceste cauze faceți nopți albe.
Dar simptomele copilașului pot fi ameliorate dacă voi sunteți pregătiți să le faceți față și dacă știți cum să-l ajutați.
Când ies primii dinți la bebeluși
Sursa foto: pharmaceutical-journal.com
Oare cand ies dintii la bebelusi? Erupția dentară a bebelușilor apare în jurul vârstei de 6 luni. Dar la unii copilași primii dinți de lapte pot apărea și la 3-4 luni, iar unii chiar se nasc cu câțiva dințișori.
Fiecare copil este diferit, astfel că nici erupția dentară nu este la fel pentru toți, dar aceasta ar trebui să fie finalizată în jurul vârstei de 3 ani.
Vârsta la care ies primii dinți, dar și ordinea lor, dacă nu este cea clasică, sunt influențate de mai mulți factori:
- ereditatea
- tipul rasial și regional
- condițiile de viață
- glandele endocrine
- sistemul nervos central
- nutritia
- anotimpul
-radioactivitatea
- sexul
- factorii biologici legați de mama
Cât despre ordinea în care ies dinții de lapte, aceasta este stabilită genetic, dar nu este obligatorie. În general, primii care erup sunt incisivii centrali de pe mandibulă, apoi cei de pe maxilar, urmați de canini și molari.
Simptomele erupției dentare
Sursa foto: my.theasianparent.com
Unii bebeluși trec prin erupția dentară fără să-și dea seama nici ei, nici părinții. Asta dacă sunteți printre cei norocoși. Dar, cei mai mulți experimentează simptome unele mai severe, altele abia perceptibile. Dar, pentru a fi pregătiți voi, ca părinți, să faceți față acestei etape neplăcute din viața bebelușului vostru, și a-l ajuta și pe el să treacă mai ușor, trebuie să recunoașteți simptomele erupției dentare atunci când ele apar:
-
gingii rosii si dureroase, umflate
-
salivație abundentă
-
febră moderată- nu mai mare de 38 de grade
-
apetit scăzut
-
tuse sau gag
-
somn agitat
-
copilul își bagă mânuțele în gură sau obiectele pe care le apucă
-
iritabilitate
-
copilul își freacă urechile și/sau obrajii
-
eritem fesier
Cum să recunoști erupția dentară
Sursa foto: my.theasianparent.com
Dacă bebelușul tău este în jurul vârstei de 4 luni și începe să fie agitat, să refuze mâncarea, mai ales cea solidă în cazul copiilor diversificați, să se frece la obraz sau ureche și să facă febră moderată, nu ar strica să te uiți la gingiile lui. Dacă vei vedea locuri în care gingia este umflată și roșie, toate semnele indică faptul că îi iese un dințișor.
Din cauza durerii gingiei care stă să fie străpunsă de dinte, copilul va refuza hrana solidă. Este important însă să se hrănească corespunzător, dar alege o metodă care să îi fie și lui confortabilă. Pune-i, de exemplu, fructe, într-o tetină specială. La va mânca astfel mai ușor, fără să fie nevoit să-și lovească gingia inflamată în timpul masticației.
TETINA CU RECIPIENT PENTRU FRUCTE MIRANDA - SET 2 BUCATI - TUSCANY ROSE/ APPLE BLOSSOM - LIEWOOD
Erupția dentară este însoțită câteodată și de febră, dar nu mai mare de 37,5- 38 de grade, deși aceste două aspecte nu au fost corelate științific. În cazul în care copilului tău îi ies dințișorii și are aceste valori ale temperaturii, controlează-l frecvent. Dacă febra crește adresează-te medicului și nu pune acest aspect exclusiv pe erupția dentară.
Metode de ameliorare a disconfortului
Sursa foto: empria.ro
Disconfortul bebelușului în timpul erupției dentare este evident. Dar îl poți ajuta cu diferite metode.
În timp ce îi ies dinții, copilul va băga în gură mâinile sau orice alt obiect pe care îl apucă cu scopul de a-și masa gingiile inflamate. Pe piață se găsesc o serie de jucării pentru dentiție . Alege-le pe cele din materiale sigure pentru copii, vospite cu culori naturale și care sunt nu foarte tari, ci cu o consistență potrivită pentru a-i ameliora durerea. Cât despre forme…sunt nenumărate.
JUCARIE DE DENTITIE DIN CAUCIUC NATURAL - WALLY THE WATTERMELON - OLI&CAROL
Înainte de a-i da copilului jucăria de dentiție las-o la frigider cel puțin 30 de minute. Faptul că e rece îl va ajuta și mai mult la ameliorarea durerii gingivale. În același context alimentele reci îl pot ajuta. Prepară-i înghețată de casă și lasă-l să o savureze. Va primi un aliment care îi place, dar care îl și ajută să depășească durerea de gingii.
FORME DIN SILICON PENTRU INGHETATA - LEMON - SET 3 BUCATI - ROSE MIX- KONGES SLOJD
Masajul gingiilor este o altă metodă care îl poate ajuta pe cel mic. Fă asta cu un gel special cu anestezic, recomandat de medicul pediatru, cu ajutorul unei comprese sterile sau cu o linguriță rece, pentru un plus de confort.
LINGURITA PENTRU BEBELUSI - SET 2 BUCATI - LITTLE FARM - LITTLE DUTCH
Îngrijirea orală în timpul erupției dentare
Sursa foto: doc.ro
Îngrijirea orală a bebelușului este deosebit de importantă, pentru că sănătatea dinților de lapte o va influența pe cea a dinților definitivi. De aceea atât gingiile cât și dinții de lapte trebuie îngrijiți corespunzător, chiar de la apariția lor.
Curățarea gingiilor se face cu comprese sterile, de preferat după fiecare alăptare.
Dinții trebuie și ei curățați de îndată ce apar. Acest lucru se poate face cu o pastă de dinți specială, adaptată vârstei și cu o periuța la fel, specială, sub formă de degetar.
SET 6 PERIUTE DE DINTI DEGETAR - PEPPERMINT- LIEWOOD
Când să consulți medicul
Sursa foto: bestcare.org
Erupția dentară vine la pachet cu un anumit disconfort pentru bebeluș. Unii copii resimt mai puternic faptul că le apar dințișorii, alții trec de această etapă aproape fără nicio durere.
Dacă ai un bebeluș care se încadrează în prima categorie, atunci trebuie să fii ceva mai atentă la simptome. Dacă refuză mâncarea în mod constant, chiar și laptele și începe să scadă în greutate, nu mai sta pe gânduri și adresează-te medicului pediatru.
Dacă temperatura crește peste 38 de grade și se menține acolo, nu pune asta pe seama dinților și vorbește cu medicul copilului. Fă același lucru dacă bebelușul are diaree și dă semne de deshidratare. Dacă starea lui nu este una tocmai bună, este letargic, poate fi semnul unei afecțiuni.
În astfel de situații, chiar dacă bebelușului îi ies dinții, dar simptomele generale sunt amplificate, poate fi un semn de boală, care se suprapune cu erupția dentară. Așa că dacă observi schimbări semnificative și care nu trec, nu mai sta pe gânduri și consultă pediatrul.
Dacă însă bebelușul tău trece de vârsta de 6 luni și dinții săi nu dau semne că ar vrea să iasă, adresează-te în primul rând medicului pediatru care, dacă este necesar te va îndruma către un specialist.
Întârzierea erupției dentare poate fi cauzată de lipsa unor vitamine, o afecțiune tiroidiană – hipotiroidism, sindrom Down, fibromatoza gingivală ereditară, rahitism sau ale probleme dentare.
Mituri despre erupția dentară
Sursa foto: freepik.com
De cele mai multe ori erupția dentară a bebelușilor este asociată cu febra și diareea. Evident că nu toți copiii experimentează astfel de simptome atunci când le ies dinții, dar acestea sunt parte din această etapă, cel puțin la nivel de teorie lansată în urmă cu ceva ani. Această asociere de simptome nu a fost însă demonstrată științific. Așa că, dacă bebelușul tău are febră moderată și diaree în timp ce îi ies dințișorii, în special măselele, poate fi considerat un lucru normal. Dacă însă simptomele evoluează nu le mai pune pe seama erupției dentare și consultă medicul.
Ordinea în care ies dinții nu este neapărat un mit, ci un aspect științific. Chiar dacă este o ordine stabilită genetic, aceasta poate suferi modificări în funcție de alți factori. În cazul în care observi că au ieșit molarii, iar incisivii nu sau că unii dinți nu dau niciun semn că vor sparge gingia, sau orice alte anomalii, nu mai sta pe gânduri și mergi cu bebelușul la medic. Orice problemă are o soluție dacă este depistată din timp.
Erupția dentară este o etapă prin care bebelușul tău va trece mai ușor cu un pic de ajutor din partea ta. E o chestiune destul de dureroasă, dar care poate fi simplificată cu mici trucuri. Asta dacă totul pare să decurgă în parametrii cand ies dintii la bebelusi.
Dacă însă simptomele erupției dentare sunt mult crescute sau dinții dau semne că nu ies toți sau au ceva probleme, nu ezita să te adresezi medicului pediatru. Chiar dacă apariția dinților este un proces natural, câteodată nu este unul care are nevoie de puțin ajutor din exterior.