
După botez, următorul mare eveniment din viața copilului este tăierea moțului. Este din nou motiv de bucurie și petrecere, dar este și un moment în care, se spune că se va afla destinul celui mic. Deși nu este un ritual recunoscut de Biserică, este totuși unul care se respectă în fiecare familie.
Originea și semnificația tăierii moțului
Obiceiul tăierii moțului se pare că este unul foarte vechi, ”moștenit” de la romanii care s-au stabilit în Dacia veche. În acele vremuri romanii tăiau moțul la o săptămână de la nașterea copilului și nu la un an, așa cum se practică acum. Pe atunci tăierea moțului semnifica de fapt botezul. În timp ce i se tăia copilului o șuviță din păr era îmbăiat și i se alegea un nume. Apoi cei prezenți îi ofereau daruri și bani.
Botezul este un act creștin, în timp ce tăierea moțului nu este un eveniment profan, legat mai degrabă de magie, destin și prezicere.
În cultura noastră tăierea moțului semnifică tranziția de la bebelușie la copilărie prin prima tunsoare. Părul lung al copilului era în trecut asociat cu protecția divină și era considerat un „semn al îngerilor”, iar tăierea moțului era văzută ca un act de inițiere în viața de om matur.
De asemena, se credea că prin tăierea moțului copilul va fi protejat împotriva energiilor negative deoarece părul copilului era considerat un loc în care se poate aduna răul, iar tăierea moțului avea rolul de a-l feri de boli și ghinion. Părul tăiat nu era aruncat la întâmplare, ci era lipit pe lumânarea de botez sau păstrat într-un loc sigur, pentru a proteja copilul de deochi.
Pregătirea ceremoniei de tăiere a moțului
Sursa foto: confettijar.com
Întreg evenimentul începe cu ceremonia de tăiere a moțului. Aceste are loc la un an de la nașterea copilului la casa nașilor sau a părinților copilașului.
Nașii au un rol important în organizarea și desfășurarea acestui eveniment. Ei sunt cei care taie moțul, adică o șuviță din părul copilului, fiind părinții spirituali. Nașii cumpără hăinuțele copilului pentru acest moment. Acestea sunt hăinuțe mai deosebite, elegante, ca pentru un moment special.
ROMPER DIN CATIFEA MOALE CU MANECA LUNGA - VENOLA - RED DHALIA - KONGES SLOJD
Tot nașii sunt cei care aduc tava pe care vor fi așezate obiectele din care va alege copilul, panglica cu care e prinsă șuvița de păr. Nașii și părinții își fac reciproc un cadou, iar nașii dăruiesc ceva de valoare copilului.
Evenimentul de tăiere a moțului este organizat ca o petrecere la care sunt invitați cei mai apropiați membri ai familiei. În mijlocul petrecerii are loc și obiceiul de tăiere a moțului.
Șuvița de păr nu se aruncă, ci este păstrată ca amintire. Poate fi transformată într-o bijuterie care să fie purtată la gât de mama copilașului.
PANDANTIV PENTRU PASTRAREA AMINTIRILOR - CRYSTAL MEMORIES - DOOKY
Pentru cei care vor să păstreze nu doar o amintire, ci și o întreagă poveste în imagini, o sesiune foto cu tort este alegerea perfectă. În locul unui tort real (sau pe lângă), poți opta pentru un tort aniversar de jucărie, cu decorațiuni și cifre de la 1 la 5, o variantă adorabilă și reutilizabilă, ideală pentru poze colorate și vesele.

Obiectele tradiționale pentru tavița de moț

Sursa foto: demamici.ro
După tăierea moțului, nașa duce copilului tava pe care au fost așezate mai multe obiecte. Se spune că primele trei obiecte alese de copil îi vor influența viața, în ordinea în care le-a ales. Acest ritual nu are cum să stabilească destinul copilului, dar simbolizează intrarea acestuia în comunitate.
Pe tavă se așează obiecte cât mai diferite, care să semnifice cât mai multe domenii de activitate, fiecare având o semnificație:
Bani– simbolizează prosperitate, succes financiar și o viață îmbelșugată. Dacă te temi că banii adevărați sunt plini de microbi pentru ca cel mic să îi atingă, atunci alege unii de jucărie dintr-un set pe care îl poate folos atunci când va mai crește.

Carte – indică inteligență, înclinație spre studiu, posibil o carieră academică sau intelectuală



Sursa foto: demamici.ro
După tăierea moțului, nașa duce copilului tava pe care au fost așezate mai multe obiecte. Se spune că primele trei obiecte alese de copil îi vor influența viața, în ordinea în care le-a ales. Acest ritual nu are cum să stabilească destinul copilului, dar simbolizează intrarea acestuia în comunitate.
Pe tavă se așează obiecte cât mai diferite, care să semnifice cât mai multe domenii de activitate, fiecare având o semnificație:
Bani– simbolizează prosperitate, succes financiar și o viață îmbelșugată. Dacă te temi că banii adevărați sunt plini de microbi pentru ca cel mic să îi atingă, atunci alege unii de jucărie dintr-un set pe care îl poate folos atunci când va mai crește.
Carte – indică inteligență, înclinație spre studiu, posibil o carieră academică sau intelectuală

Pix/Stilou/Creion – semnifică talent literar, o posibilă carieră în jurnalism, scris sau educație
CREIOANE CERATE DE COLORAT - 10 BUCATI - BEES - MULTI - KONGES SLØJD
Cheie – reprezintă succes în viață, în carieră sau în afaceri. Poate fi interpretată ca semn al unei personalități organizate și pragmatice
JUCARIE DE DENTITIE DIN SILICON - BRELOC CU CHEI ALBASTRU - LITTLE DUTCH
Telefon/Microfon – sugerează că viitorul adult va avea o carieră în comunicare, jurnalism, televiziune sau va fi o persoană foarte sociabilă
Pieptene/Oglindă – indică o preocupare pentru frumusețe, modă sau o carieră artistică
MASUTA DE TOALETA CU TRUSA PENTRU MACHIAJ - LITTLE DUTCH
Instrument muzical mic– arată o posibilă pasiune sau talent muzical
SET DE INSTRUMENTE MUZICALE DIN LEMN FSC - DINO - KONGES SLØJD
Sfoară/Ață – se spune că acest obiect simbolizează longevitatea și o viață lungă
Ciocan/Șurubelniță/Altă unealtă – arată că viitorul copilului ar putea fi legat de meserii practice, inginerie sau construcții
TRUSA DE SCULE DIN LEMN FSC - LITTLE DUTCH
Obiect medical- este posibil ca cel mic să devină medic sau să lucreze într-un domeniu apropiat
Iconiță/Crucifix – semnifică o viață spirituală sau o înclinație spre credință
Momentul în care copilul alege obiectele de pe tavă este unul de maxim interes pentru toți cei prezenți. Dar, cel mic nu ar trebui influențat în alegerea sa, ci trebuie lăsat să își îndrepte singur atenția către obiectele care i se par interesante
Diferențe regionale în tradiția moțului
Sursa foto: freepik.com
Deși tăierea moțului se practică în toate regiunile româniei, felul în care se desfășoară acest eveniment este diferit de la o zonă la alta.
În Moldova petrecerea se organizează în familie, iar șuvița de păr tăiată este lipită cu ceară de lumânarea de botez și păstrată ca talisman de către părinți. Copilul este uns apoi pe frunte cu zahăr sau miere, simbolizând o viață dulce și împlinită.
În Transilvania însă, fiind o zonă cu influențe maghiare și săsești, tăierea moțului nu este un eveniment foarte răspândit. Acolo unde se respectă această tradiție, copilul este așezat pe un scaun special, uneori acoperit cu o piele de oaie, care este semn de belșug. Se oferă apoi copilului tava cu obiecte, însă alegerea acestora nu este atât de strict interpretată ca în Moldova.
În Banat tăierea moțului este și mai puțin întâlnită. Dacă se organizează acest eveniment, este unul restrâns, la care participă doar familia apropiată. Moțul este tăiat de nași sau bunici și lipit pe un bănuț de argint sau pe lumânarea de botez.
În Oltenia însă, totul se întâmplă cu foarte mult fast, iar petrecerea arată ca o nuntă ceva mai mică. Nașii sunt cei care taie moțul și îl lipesc pe o monedă de argint sau pe o foaie de hârtie, simbolizând prosperitatea și viitorul strălucit al copilului. Alegerea obiectelor de pe tavă este îndelung comentată și întoarsă pe toate părțile. În unele zone din Oltenia nașii spală copilul pe cap după tăierea moțului, iar apa rezultată este aruncată la rădăcina unui pom, pentru a crește puternic și sănătos.
Și pentru că e o petrecere în toată regula, atunci este nevoie și de decor pe măsură. O idee inedită este decorarea meselor invitaților cu elemente care să aducă aminte de copilărie, de joacă, de personaje de poveste.
TRENULET PENTRU OCAZII SPECIALE - CLOWN - KONGES SLOJD
În Maramureș copilul este pieptănat de trei ori de către nașă înainte de tăierea moțului, pentru ca viața lui să fie frumoasă și ordonată. În anumite sate, părul copilului este lăsat să crească lung până la acest moment, deoarece se crede că nu trebuie tuns înainte de tăierea moțului, altfel „îi tai norocul copilului”. Moțul este îngropat la rădăcina unui păr sau a unui brad, gest care simbolizează creșterea puternică și sănătoasă a copilului
Adaptarea tradiției în era modernă
Sursa foto: freepik.com
Obiceiul de tăiere a moțului este transmis din cele mai vechi timpuri, dar faptul că încă se mai respectă în foarte multe zone din țară înseamnă că tradiția a trecut testul timpului. În mare parte obiceiul a rămas neschimbat.
Nașii au în continuare rolul cel mai important, moțul este păstrat sau îngropat, părinții și nașii îșii fac daruri. Acestea nu mai sunt simbolice, ci adaptate vremurilor. Copilul poate primi un fond de economii sau nașii pot dărui părinților un voucher pentru a cumpăra copilului exact ce are nevoie.
Petrecerea de moț e tot petrecere, doar că acum foarte multe familii aleg să o țină la un restaurant.
Ce se pune pe tavita la mot sunt elementele care aduc tradiția în timpurile noastre. Pe lângă obiectele clasice, copilului i se mai pun acum pe tavă telefoane, joystick, laptop, toate simbolizând preocupările actuale.
TELEFON DIN LEMN - SELMA - FAUNE GREEN/GOLDEN CARAMEL MIX - LIEWOOD
Ritualul de tăiere a moțului nu mai este privit acum ca o metodă de prezicere a viitorului copilului, ci mai degrabă este un moment care marchează primul an de viață al celui mic. De-a lungul timpului obiceiul s-a adaptat regiunilor și timpurilor dar nu și-a pierdut din esență. Echilibrul dintre vechi și nou s-a menținut mereu, iar acest obicei rămâne un prilej de bucurie pentru familie, păstrându-și farmecul indiferent de forma în care este sărbătorit.