-1060x400h.webp)
Ce inseamna diversificarea la bebelusi?
Sursa foto: freepik.com
Dar, exact, ce inseamna diversificarea la bebelusi? Este acea etapă în care se trece de la alimentația exclusiv bazată pe lapte, de la sân sau formulă, la alimente solide.
În primă etapă nu contează cât de mult manâncă bebelușul, ci este important să se familiarizeze cu gusturi și texturi noi. În această perioadă de început el va explora, baza alimentației fiind tot laptele. Încet, încet alimentatia diversificata va lua locul laptelui care se va transforma din aliment principal în supliment.
Beneficiile diversificarii la bebelusi
Sursa foto: freepik
Pentru că diversificare bebelusi se face treptat, ea are rolul de a-l obișnui pe cel mic cu gusturi și texturi noi ale mâncării, pentru ca mai apoi să accepte alimentele de orice fel.
Pe măsură ce crește, copilul are nevoie de tot mai multe minerale, vitamine și nutrienți. De la o vârstă laptele matern sau formula nu mai sunt suficiente, astfel că este nevoie de un astfel de aport care vine din diversificarea alimentației.
Încercând treptat alimente noi, copilul își va dezvolta sistemul imunitar și va fi mai puțin predispus alergiilor.
Diversificarea va ajuta copilul să își dezvolte independența, pentru că va duce către guriță singur alimentele care îi sunt oferite.
De asemenea, consumul de alimente solide ajută la dezvoltarea motricității fine, cum ar fi apucarea și mestecatul. De asemenea, masticația stimulează dezvoltarea mușchilor faciali și a dentiției.
Ca un început, diversificarea va educa stilul alimentar al copilului către unul sănătos și care să îi aducă beneficii pe viitor.
La cate luni incepe diversificarea?
Sursa foto: freepik
Atunci când se apropie această etapă din viața copilului, te pregătești, dar nu știi exact momentul potrivit când va începe. Și atunci ”la cate luni începe diversificarea” este una din primele și cele mai dese întrebări adresate medicului pediatru.
Răspunsul nu este unul identic pentru toată lumea. Cel mai sănătos este ca diversificarea să înceapă după 6 luni împlinite ale copilului, iar acest moment poate merge până la 8 luni. În acest interval corpul micuțului este pregătit pentru a procesa alimente, altele decât laptele.
Dr, nu te speria dacă cel mic este reticent la început. Este normal să strâmbe puțin din nas, pentru că pentru el totul este nou. Diversificarea se face treptat, cu piureuri sau alimente ușor de mestecat și ingerat. Pentru asta ajută-l cu o linguriță mică, special concepută pentru acest moment. La început se va juca, dar mai apoi va descoperi gusturile.
LINGURITA PENTRU BEBELUSI - SET 2 BUCATI - LITTLE FARM - LITTLE DUTCH
Cand e bebelusul pregatit pentru diversificare?
Sursa foto: freepik.com
Trecerea de la alăptare exclusivă la alimente solide se face doar atunci cand e bebe pregatit pentru diversificare.
Vei ști că așa este atunci când:
-
își controlează foarte bine capul
-
deschide gura și se apleacă dacă îi este oferit un aliment
-
nu mai are reflexul de a scoate mâncarea din gură cu limba
-
imită mișcările de masticație
-
poate lua un aliment cu mânuța sau cu o linguriță pe care o duce către gură
-
este interesat de mâncare atunci cînd alții mănâncă în fața lui. Poate chiar saliva când vede asta
-
stă în funduleț fără sprijin
Când vine momentul acesta asigură-te că ai deja cel mai bun scaun de masă. Este un obiect absolut necesar, pe care îl poți folosi mult timp, atât acasă, cât și în deplasări. Alege un model evolutiv pentru a te asigura că îl vei putea folosi în toate etapele de dezvoltare ale copilului.
SCAUN DE MASA EVOLUTIV- SAPLING- NU FURNITURE
Cu ce se incepe diversificarea la bebelusi?
Sura foto: mommybites.com
Nici cu ce alimente se incepe diversificarea la bebelusi nu este o rețetă universal valabilă. Medicul pediatru al copilului tău te va putea sfătui cel mai bine asupra acestui aspect, în funcție de necesitățile micuțului și particularitățile sale de dezvoltare.
Dar, o regulă general valabilă există totuși: alimentele se introduc treptat și nu mai multe deodată. Și asta pentru a vedea dacă cumva cel mic nu este alergic la unul din acestea. Dacă pentru prima dată când copilul ia contact cu un aliment, și îi sunt oferite mai multe deodată nu vei ști la care din ele a reacționat negativ.
Apoi, fiecare aliment nou se introduce după 2-3 zile după cel dinaintea lui. La început cantitatea oferită copilului va fi de câteva lingurițe, urmând ca aceasta să crească cu timpul.
Până la un an, când diversificarea va fi încheiată, baza alimentației bebelușului rămâne tot laptele. Asigură-te astfel că ai la îndemână mereu biberoane ergonomice, cu un design atrăgător pentru copilaș și cu tetine special create pentru cei mici.
BIBERON DIN SILICON - SET 3 BUC- NEUTRAL - ELHEE
Schema diversificare bebelusi pe zile
Sursa foto: freepik.com
Primele legume introduse în schema diversificare a bebelușului este indicat să fie rădăcinoasele. Sunt dulcegi, iar la noi se găsesc în toate anotimpurile. Dar, acestea trebuie gătite moi, la abur este cel mai indicat, pentru că astfel se păstrează toate elementele nutritive. Acestea pot fi oferite copilului și sub formă de pireu.
Este indicat ca în prima fază a diversificării alimentele solide să fie oferite copilului o dată pe zi, la masa de prânz.
Apoi, după ce s-a stabilizat această etapă, poți trece la fructe. La fel, cele care sunt mai tari pot fi gătite la abur sau făcute pireu. Regula este aceeași: nu se introduce mai mult de un fruct, iar apoi, când le poți combina, nu face asta cu mai mult de 3 fructe.
Pentru fructele moi, cum sunt căpșunile, caisele sau piersicile, i le poți da copilului într-o tetină. Vei evita astfel riscul de înec, iar cel mic va savura fructul cu fibre cu tot.
TETINA CU RECIPIENT PENTRU FRUCTE MIRANDA - SET 2 BUCATI - TUSCANY ROSE/APPLE BLOSSOM - LIEWOOD
Apoi, poți adăuga în meniul copilului diverse cereale pe care să le înmoi în lapte sau iaurt. De asemenea, brânza este un aliment important în diversificarea bebelusului. O poți face foarte simplu, în casă.
Foarte important atunci când se începe diversificarea este faptul că micuțului începe să îi fie sete, iar laptele nu îl mai ajută în acest sens. De aceea, atunci cînd se începe diversificarea este important să începi să îi dai și apă copilului. La început câteva lingurițe, pentru ca mai apoi, odată ce și meniul se diversifică, cantitatea să crească.
Pregătește-te pentru acest moment cu căni special concepute pentru bebeluși. Poți alege o cană cu pai, cu tetină, cu cioc, cu mânere sau fără.
CANA CU CIOC DIN SILICON IVY - CARAMEL - PETU PETU
Cum se prepara alimentele pentru diversificare la bebelusi?
Sursa foto: freepik.com
Meniu diversificare nu este greu de stabilit dacă îți faci un plan cu legumele și apoi fructele pe care vrei să le introduci în meniul copilului. Iată un diversificare tabel care te ghidează în această etapă:
Surs foto: totuldespremame.ro
Aceste alimente pot fi oferite copilului sub forma auto diversificării sau a diversificării clasice.
Metoda clasică este bazată pe pireuri. Alimentele, la început, sunt blenduite foarte fin, iar pe măsură ce copilul crește și se obișnuiește cu ele, acestea vor fi pasate tot mai mare, până va ajunge să le consume întregi.
În acest caz vei avea nevoie de boluri și tacâmuri adaptate celor mici, din silicon, care să nu îi rănească și cu care să se poată hrăni singuri.
ET DIN SILICON PENTRU MASA COPILULUI - RYLE - SHELL/PALE TUSCANY - LYEWOOD
Autodiversificarea înseamnă că celui mic îi sunt oferite alimente sub formă de bucăți, preparate însă termic foarte bine, astfel încât să fie foarte moi. Sunt tăiate lunguieț, puțin mai lungi decât mânuța copilului. Astfel, copilul le poate apuca și le bagă în guriță. Pentru că acest proces presupune multă mizerie, cel mai indicat este ca la început, să îl îmbraci pe cel mic cu o bavetă cu mâneci, iar apoi, pe măsură ce crește, poți trece la cele cu buzunar, apoi la cele simple.
BAVETA IMPERMEABILA CU MANECI - MERLE- ALL TOGETHER/SANDY- LIEWOOD
Bebe refuza diversificarea - ce e de facut?
Sursa foto: motherforlife.com
Cel mai probabil, la început, bebe refuza diversificarea. Se întâmplă asta pentru că ia contact cu gusturi noi, cu texturi pe care nu le-a mai întâlnit. Se va strâmba, va arunca mâncarea pe jos, transformând totul într-o joacă.
Este important să nu disperi. Cu mult calm și perseverență, bebelușul tău va mânca mâncare solidă.
Bebelușii sunt atrași de tot ce este colorat, de desene. De folos îți va fi o veselă frumoasă, cu desene adaptate celor mici care te vor ajuta să creezi o poveste. Dă-i un nume personajului de pe farfurii, spune-i că va fi cel mai bun prieten al lui și că și el a crescut mare pentru că a mâncat. Copilul va fi mai atras către masă dacă totul în jurul ei este o poveste veselă și frumos colorată.
SET PENTRU MASA COPILULUI MARIUS - 5 PIESE - DUSTY BLUE - NUUROO
Iar dacă micile brioșe pe care i le pregătești au și ele forma haioase, micuțul va fi cucerit pe loc.
SET DE 2 TAVI DIN SILICON PENTRU COPT - ANAN - CARAMEL CAFE- NUUROO
Sfaturi pentru a face etapa de diversificare la bebelusi mai usoara
Sursa foto: freepik
Trecerea de la alăptare la alimente solide este o provocare nu doar pentru tine, ca mămică, dar și pentru bebelușul tău. Așa că, pentru reușită, cheia este una: diversificarea pas cu pas.
Adică, înțelege faptul că pentru bebeluș este o schimbare majoră. Nu doar din punct de vedere al gusturilor, ci și corpul său se modifică. Va trebui să digere și altceva decât un lichid. Așa că dacă la început va refuza mâncarea, fii înțelegătoare și mai ales răbdătoare.
Cu timpul, lucrurile se vor îmbunătăți. Asta după ce va trece și perioada când totul pentru bebeluș este o joacă, iar mâncarea va ajunge mai mult pe jos decât în gura lui.
Acestea vor fi episoadele de care îți vei aminti, chiar dacă pe moment au fost un chin.
Dar, pentru a trece mai ușor peste ele, asigură-te, în primul rând, că înainte de a începe diversificarea te consulți cu medicul pediatru. El te va sfătui, în funcție de particularitățile copilului, ce și cum să faci.
Apoi, asigură-te că ai ”recuzita” necesară pentru această etapă care va dura aproximativ 6 luni de zile. Cumpără un scaun de masă de calitate, evolutiv și adaptiv, pe care să îl poți folosi mult timp, până când copilul va fi destul de mare să mănânce la masă.
Tacâmurile sunt extrem de importante, mai ales în primă fază. Este necesar să fie unele special concepute pentru începerea diversificării, confecționate din material moale, care să nu rănească copilul.
Din același material este bine să alegi și farfuriile și cana pentru apă.
Ca să nu speli foarte mult, dotează ”arsenalul” cu măcar două bavete cu mâneci, pe care mai târziu le poți înlocui cu unele simple.
Înarmată astfel cu ceea ce este nevoie pentru masă, dar și cu răbdare și informații, diversificarea va părea doar o etapă. Una importantă, totuși.