
Multe dintre proaspetele mamici se intreaba daca mai este de actualitate tehnica infasarii bebelusului. Asadar, nu ar fi de mirare sa fie confuze cand aud dintr-o parte ca infasarea este obligatorie, iar din alta contrariul. Subiectul continua sa fie dezbatut cu ardoare. De aceea exista persoane care aduc cu tarie argumente pro si contra. In maternitate, mamicile afla pentru prima data ca bebe trebuie infasat in primele zile de viata. Asa se creeaza un mediu de viata asemanator cu cel din uter si a-l ajuta sa adoarma rapid si linistit.
In articolul de mai jos vei afla cateva informatii utile despre infasarea bebelusului pe vremuri si acum. Te vei familiariza cu diferitele tehnici pe care le poti utiliza in acest sens, dar si despre importanta acestui procedeu.
Cuprins:
- Infasarea bebelusului atunci si acum – Probleme ce pot afecta bebelusul
- Tehnica de infasare a bebelusului
- Accesorii speciale pentru infasarea nou-nascutului
1. Infasarea bebelusului atunci si acum – Probleme ce pot afecta bebelusul
Istoria omenirii este destul de lunga, iar practica infasatului este una care dateaza inca de la inceputurile ei, unele cercetari demonstrand ca avea loc chiar si in Paleolitic. De-a lungul epocilor istorice, infasarea a avut importanta ei, asa ca nu e de mirare ca romanii, grecii sau evreii se numarau printre cei care o foloseau des din diferite motive. Mai tarziu, in Evul Mediu, practica a continuat si se spunea ca bebelusul trebuie strans bine in scutece de panza, pentru a impiedica aparitia unor diformitati fizice.
Incepand cu Epoca Moderna, medicii au inceput sa explice de ce nu trebuie sa se recurga permanent la aceasta tehnica de infasare. Pentru inceput, un medic chirurg elvetian atragea atentia parintilor ca nu este bine ca bebe sa fie infasurat prea strans. In secolul urmator, din ce in ce mai multi specialisti au interzis infasatul, considerandu-l inutil, iar ideile s-au raspandit peste tot, in intreaga Europa.
In ziua de astazi a revenit aceasta practica de a infasa copilul pentru ca multe mamici constientizeaza pericolul, fiind tot mai ingrijorate de sindromul mortii subite, care ar putea sa se produca in cazul in care bebe doarme pe burtica. Tot mai multi sunt de parere ca infasatul este un procedeu foarte bun, mai ales daca este facut cum trebuie. Printre problemele ce ar putea aparea si ar afecta bebelusii se numara:
- exista risc crescut de displazie de sold;
- pot aparea iritatii si probleme de circulatie;
- pozitionarea la somn pe burtica ar putea creste riscul de sufocare.
2. Tehnica de infasare a bebelusului
Beneficiile infasatului sunt numeroase. In primul rand ofera o temperatura optima, atenueaza disconfortul provocat de colici si faciliteaza somnul. Totodata este recomandat daca bebe sufera de sindromul Moro (miscarile involuntare ale manutelor). In plus, il ajuta pe copil sa nu mai planga mult si des.
Acest procedeu este unul simplu si trebuie sa fie realizat tinand cont de urmatorii pasi:
- pentru inceput, se indoaie una dintre marginile scutecelului;
- apoi, copilul este asezat in interiorul panzei;
- mainile sugarului sunt pozitionate pe langa corp (sau sunt incrucisate pe piept);
- se pune partea stanga a pledului pe deasupra copilului;
- partea de jos se pune peste picioare si usor pe sub corp;
- restul de pled se trage in partea opusa si se introduce pe sub copil.
Este foarte important sa te asiguri ca bebe are ceva mai mult spatiu in zona picioarelor, pentru a permite o dezvoltare osoasa armonioasa.
3. Accesorii speciale pentru infasarea nou-nascutului
Parintii se intreaba deseori de ce se infasa bebelusii, cum si cu ce se infasa sau pana la ce varsta se poate face acest lucru in siguranta. Specialistii recomanda infasarea imediat din primele zile de viata (sau din momentul in care situatia medicala o permite) pana la cel mult 6 luni si achizitia unor accesorii speciale pentru a reusi sa duca la bun sfarsit aceasta operatiune simpla:
- Unul dintre cele mai folositoare obiecte este masuta de infasat, cu ajutorul careia copilul poate sta in siguranta deplina, iar procedeul poate fi realizat intr-un mod cat mai corect;
- Peste masuta aceasta se va pune o saltea de infasat, care va asigura confortul optim pentru prichindel, dar si pentru parinti;
- Scutecele de infasat nu pot lipsi pentru ca ele vor asigura impachetarea sugarului ce-i va permite sa doarma linistit si in deplina siguranta. Cine vrea un produs de calitate poate folosi muselinele fabricate din bumbac fin, cu o mare putere de absorbtie.
Parintii care nu prefera infasatul copilului au si alte solutii la indemana. Printre ele se numara sacul de dormit, paturici speciale, babynest (este un cuib cu margini ridicate, care va proteja micutul).
In concluzie, infasatul este sigur daca este realizat intr-un mod corect, iar copiii dorm intotdeauna pe spate. De asemenea, nu uita faptul ca se va face doar in primele luni de viata. Aplica tehnica doar pana in momentul in care bebelusii cresc suficient de mari si se rostogolesc singuri.