-1060x400h.webp)
Dacă ai un bebeluș și tocmai ai aflat că are intoleranță la lactoză, nu te speria. Nu este o boală, ci o incapacitatea organismului de a digera un anumit component alimentar care, de cel mai multe ori, dispare cu timpul.
Ce este intoleranta la lactoza la bebelusi
Sursa foto: freepik.com
Intoleranța la lactoză a bebelușilor este incapacitatea organismului de a digera în mod eficient lactoza, care este principalul tip de zahăr prezent în mod natural în lapte și în produsele derivate din lapte.
În aceste cazuri este vorba despre lipsa lactazei, enzima care este responsabilă pentru digestia lactozei. Când organismul nu produce suficientă lactază, lactoza nu este digerată așa cum trebuie și trece din intestinul subțire în cel gros, acolo unde bacteriile declanșează procesul de fermentare.
Cauzele intolerantei la lactoza la bebelusi
Sursa foto: freepik
Există mai multe tipuri de intoleranță la lactoză, generate de cauze diferite:
-
Intoleranța congenitală - este rară, dar apare în urma unei anomalii genetice. În acest caz bebelușul are nevoie de formule speciale de lapte.
-
Intoleranța primară - apare din cauza scăderii secreției de lactază. Acest lucru se întâmplă când apare diversificarea, iar corpul bebelușului nu se mai hrănește doar cu lapte. Acest tip de intoleranță poate apărea când copilul nu mai consumă atât de multe lactate, iar apoi sunt reintroduse. În această perioadă corpul nu a mai produs lactază, dar reintroducând laptele în alimentație, lactaza va fi din nou produsă pentru a ajuta digestia.
-
Intoleranța secundară - apare atunci când tubul digestiv este afectat de orice fel de boală inflamatorie.
-
O a patra categorie poate apărea la bebelușii prematuri , deoarece în al treilea trimestru de sarcină ei capătă capacitatea de sinteza enzimatică. În acest caz intoleranța va dispărea pe măsură ce copilul crește.
Simptomele intolerantei la lactoza la bebelusi
Sursa foto: freepik.com
Lactoza care nu este digerată corespunzător în intestinul subțire trece în intestinul gros unde fermentează. De aici copilul va avea mai multe simptome. Cu cât este consumată mai multă lactoză, cu atât simptomele pot fi mai puternice:
-
Scaune moi și emisie de gaze, în special după consumul de alimente care conțin cantități mari de lactoza
-
Diaree apoasă cu emisie de gaze
-
Balonare, flatulență, greață
-
Dureri abdominale, crampe
-
Eruptii cutanate
-
Răceli frecvente
Pe lângă aceste simptome, mai pot apărea:
-
Dureri musculare
-
Cefalee
-
Prurit (mancarimi ale pielii)
-
Rinită alergică
-
Astm
-
Tulburări ale ritmului cardiac
-
Iritabilitate și schimbări de comportament
Cum se diagnosticheaza intoleranta la lactoza la bebelusi
Sursa foto: mylicon.com
-
-
Diagnosticarea intoleranței la lactoză se poate face prin trei teste:
-
- Test de toleranță la lactoză - copilului i se va da să bea o anumită cantitate de lichid cu lactoză, iar apoi i se va măsura glicemia din sânge. Dacă nivelul zahărului din sânge nu crește, înseamnă că are intoleranță la lactoză.
-
- Testul hidrogenului în aerul respirat - copilul bea o cantitate de lichid cu lactoză, iar apoi i se măsoară c antitatea de hidrogen din aerul expirat la intervale de 30 minute timp de 3 ore. Dacă lactoza nu este asimilată, ea fermenteaza la nivelul intestinului și se elimina o cantitate mai mare de hidrogen.
-
- Test de aciditate a scaunului - acest test este aplicat în general copiilor mici și sugarilor. Dacă lactoza nu este digerată, scaunul va contine acid lactic, glucoză și alți acizi grași.
Tratamentul intolerantei la lactoza la bebelusi
Sursa foto: freepik
Intoleranța la lactoză bebeluși nu este o boală, deci nu există tratament pentru ea. Dar, schimbarea alimentației copilului este metoda care va duce la îmbunătățirea situației, până când corpul său va fi pregătit să digere din nou lactoza.
Dacă intoleranța la lactoză nu este una extremă, copilului îi pot fi oferite alimente care conțin lactoză, dar în cantități mici. De exemplu, poate bea puțin lapte, dar nu independent, ci în combinație cu alte alimente. Iaurtul poate fi mâncat în cantități mici. Iar dacă îi este oferit cu lingurițe speciale, masa va deveni o plăcere.
LINGURITA PENTRU BEBELUSI - SET 2 BUCATI - FLOWERS@BUTTERFLIES - LITTLE DUTCH
Pentru copiii alăptați, pentru că și laptele mamei conține lactoză, există picături care să îi ajute la digestie, iar pentru copiii mici există formule de lapte care nu conțin lactoză. Laptele fără lactoză are un gust diferit, dr cu siguranță va fi acceptat de cei mici datorită tetinelor și biberoanelor fabricate din materiale speciale și frumos decorate.
BIBERON DIN SILICON 330 ML - GRAOUU - ELHEE
Dacă însă intoleranța este crescută, trebuie să fii atent la etichetele produselor pe care le cumperi. Pe ele caută ingrediente de tipul: lapte, zer, unt, produse lactate cum ar fi: brânza, unt și smântână și evită-le.
De asemenea, caută să elimini din dieta copilului alte produse ce conțin lactoză, cum sunt unele produse de patiserie, biscuiți, ciocolată, unele cereale pentru micul dejun, unele tipuri de mezeluri, prafuri pentru clătite sau piure instant.
Complicatiile intolerantei la lactoza netratate
Sursa foto: totuldespremame.ro
Intoleranța la lactoză poate priva copilul de aportul de proteine și nutrienți provenite din produsele lactate, iar acest lucru îi poate influența dezvoltarea armonioasă.
Medicul pediatru te va îndruma către anumite suplimente enzimatice. Dacă lactoza este înlăturată total din alimentație, atunci copilul va avea nevoie de suplimente cu vitamina D și calciu. Dar, acestea sunt administrate doar la indicațiile medicului și în cantitatea prescrisă de acesta.
Dieta copilului cu intoleranță la lactoză este completată cu alte alimente care îi aduc aportul necesar de nutrienți și vitamine: fructe de mare, legume fără restricții, carne , ouă, leguminoase, cereale integrale, alimente din soia, nuci, iaurturi sau lapte vegetale.
Fructele sunt deosebit de importante în alimentația copilului mic. Dacă acesta este la începutul diversificării, pentru a evita riscul de înec, oferăi-le în tetine speciale.
TETINA CU RECIPIENT PENTRU FRUCTE - WOODROSE - NUUROO
Prevenirea intolerantei la lactoza la bebelusi
Sursa foto: newbornbaby.com.au
Simptomele intoleranței la lactoză a bebelușilor pot fi ameliorate dacă această disfuncție este depistată din timp. Pentru a se întâmpla asta trebuie să fii atent la cum se manifestă copilașul după ce bea lapte sau consumă produse lactate.
Intoleranța la lactoză se poate manifesta chiar și la bebelușii alăptați, pentru că și laptele matern conține lactoză. În acest caz medicul pediatru va recomanda niște picături care să ajute tubul digestiv al bebelușului să digere lactoza.
Intoleranța la lactoză la bebelusi va dispărea, așa că după câteva săptămâni de pauză de al alimente cu lactoză, poți încerca să le reintroduci. Acest lucru se face treptat însă, cu mare atenție la simptomele care pot apărea, specific intoileranței.
Poți face asta într-un mod haios, care să îi facă plăcere. Îngheață de exemplu iaurtul și oferă-l pe post de înghețată.
FORME DIN SILICON PENTRU INGHETATA - RACHETA - SET 3 BUCATI - ALMOND MIX - KONGES SLOJD
Dacă simptomele de intoleranță apar din nou, înseamnă că bebelușul nu este încă pregătit pentru a digera lactoza și mai amână momentul reintroducerii lactatelor. După câteva săptămâni poți încerca din nou, după același scenariu.
Toate aceste încercări, administrarea de suplimente și picături se fac numai la indicațiile medicului pediatru.
Împreună cu el stabilești planul alimentar al copilului, iar dacă intoleranța este una severă, te va direcționa către un nutriționist care te va învăța ce alimente să-i dai copilului pentru a evita lipsa nutrienților și a vitaminelor.