
Copilăria înseamnă joc, iar jocul în aer liber este cea mai bună formă de mișcare pe care o poate face un copil. Lăsați copiii afară, nu contează vremea sau temperatura.
În aer liber cei mici se simt extraordinar, chiar dacă adulților poate le e puțin frig, de exemplu. Celor mici nu li se pare decât că au la dispoziție cel mai tare teren de joacă, iar jocuri în aer liber sunt și cea mai bună formă de conectare cu alți copii.
Iar ”oferta” de jocuri de exterior este variată, potrivită pentru toate vârstele.
Leapșa (Prinsea)
Nu este leapșa jocul copilăriei noastre, a tuturor? Să fie și al copilului tău, atunci.
Explică-i cum se joacă: va trebui să alerge și să predea leapșa altui participant, atingându-l. Copiii își pot stabili reguli de timp sau perimetru în care să alerge.
Este un joc amuzant, în care cei mici își exersează agilitatea, viteza și își consumă energia.
De-a v-ați ascunselea
”De-a v-ați ascunselea” este unul din cele mai cunoscute jocuri pentru copii in aer liber. Cu cât sunt mai mulți jucători, cu atât este mai interesant și captivant.
La începutul jocului, se alege cine va fi "cel care caută". Apoi se stabilește ”baza”, adică locul unde cel care caută numără cu ochii închiși până ce ceilalți copii se ascund.
Cel care caută spune „Cine nu-i gata, îl iau cu lopata!” și începe să-i caute pe ceilalți. Când cel care caută găsește un jucător, trebuie să alerge la bază și să strige numele acestuia (ex.: „Te-am găsit, Maria!”). Dacă jucătorul ascuns ajunge primul la bază fără să fie văzut, el este "salvat".
Și tot așa, până când este găsit și ultimul jucător.
Distracția și agilitatea sunt principalele beneficii ale jocului. În plus, este o modalitate grozavă de a dezvolta spiritul de observație al celor mici.
Șotronul
Scopul șotronului este distracția, îmbunătățirea echilibrului și coordonarea.
Primul lucru ce trebuie făcut este desenarea pătratelor numerotate în ordine. Pentru asta este nevoie de cretă.
CRETA COLORATA PENTRU COPII MAMUKA - SET DE 6 BUCATI - YELLOW MELLOW MULTI MIX - LIEWOOD
Apoi, primul jucător aruncă o pietricică sau un obiect mic pe cifra 1, fără a ieși din contur. Jucătorul sare pe șotron într-un picior (pe pătratele individuale) și cu ambele picioare (pe pătratele duble), dar trebuie să evite pătratul unde a aruncat obiectul. La capătul șotronului se întoarce sărind, în același mod, iar când ajunge la obiectul aruncat trebuie să îl ridice. Dacă nu s-a dezechilibrat, aruncă apoi obiectul pe cifra 2, apoi 3, și tot așa. Când greșește, vine rândul următorului jucător.
Bicicleta
O activitate pe care cel mic o poate face afară și este foarte benefică este o plimbare cu bicicleta. Obișnuiește-l de foarte mic cu acest lucru, pentru că îi întărește rezistența și mai târziu îl va ajuta să se recreeze în timp ce pedalează.
Asigură-te că îi alegi bicicleta potrivită vârstei, și nu uita de casca de protecție!
BICICLETA DE ECHILIBRU FARA PEDALE CU CASCA - IVORY WHITE BAGHERA
Baba Oarba
Baba Oarba este un joc distractiv și simplu care implică alergare și orientare, dei perfect ca jocuri exterior copii.
Dintrejucători este ales cel care să fie ”baba oarba”. I se leagă ochii cu o eșarfă sau o bucată de material, iar ceilalți jucători se așază într-un cerc în jurul lui sau rămân într-o zonă stabilită. Baba oarba este rotită de câteva ori, iar apoi încearcă să prindă din jucători, care se pot feri, dar nu au voie să iasă din zona stabilită. Dacă baba oarba prinde un jucător, trebuie să îl identifice fără să-și scoată eșarfa. Dacă ghicește cine este, persoana prinsă devine noua "baba oarba".
Și jocul poate continua așa o zi întreagă.
La nisip
Jocul la nisip este adorat atât de copiii mai mici, cât și de cei ceva mai măricei. Aceștia din urmă vor construi castele, vor gândi fortificații sau vor încerca să sape cea mai adâncă groapă.
JUCARII PENTRU PLAJA - OCEAN DREAM - ROZ - LITTLE DUTCH
Asta în timp ce copilații ceva mai micuți vor muta nisipul din forme în găletușă, din găletușă în forme, apoi pe jos, și tot așa. Un astfel de set îl va ține ocupat indiferent dacă sunteți la mare, la plajă sau la un loc de joacă.
Țară, țară, vrem ostași
Pentru acest jos este nevoie ca jucătorii să se împartă în două echipe aproximativ egale. Fiecare echipă stă în linie, ținându-se de mâini, formând un lanț uman, echipele fiind față în față.
O echipă începe jocul strigând: „Țară, țară, vrem ostași!” Cealaltă echipă răspunde:„Pe cine?” Prima echipă alege un jucător din cealaltă echipă și strigă numele lui: „Pe [nume jucător]!”
Jucătorul ales aleargă cu toată viteza spre linia echipei adverse, încercând să spargă lanțul ținut de doi jucători. Dacă reușește poate lua cu el un jucător din echipa adversă și să-l aducă în echipa lui. Dacă nu reușește să spargă lanțul, rămâne în echipa adversă. Echipa câștigătoare este cea care reușește să atragă toți jucătorii sau care rămâne cu cei mai mulți membri.
Rațele și vânătorii
Rațele și vânătorii este un joc simplu, distractiv și dinamic, ideal pentru grupuri de copii. Se poate juca cu minim 4 copii, dar cu cât mai mulți, cu atât e mai distractiv.
Este nevoie de o minge, de preferat cât mai ușoară, pentru a evita accidentele.
MINGE DE PLAJA - FRESH GREENS - LITTLE DUTCH
Unul sau doi jucători vor fi vânători, iar restul rațe. Cei din urmă au o zonă delimitată unde pot alerga. Vânătorii stau în afara zonei de joc și aruncă mingea spre rațe, încercând să le lovească. Dacă o rață este atinsă de minge, aceasta este eliminată sau devine inactivă (în funcție de reguli). Jocul continuă până când toate rațele sunt eliminate. Ultima rață rămasă în joc poate deveni vânător în runda următoare.
Sticluța cu otravă
Pentru acest joc este nevoie de minim 5 jucători. Dar, regula se aplică în continuare: cu cât mai mulți, cu atât mai bine!
Unul dintre jucători este ales să fie „Sticluța cu otravă”, care va sta în mijlocul cercului făcut de ceilalți jucători. Jucătorii din cerc încep să se rotească în jurul „Sticluței” și cântă versurile jocului: „Sticluța cu otravă/ Cine te-o bea/ Acela va cădea!” Când cântecul se termină, „Sticluța cu otravă” întinde mâna și încearcă să atingă un jucător din cerc. Dacă reușește, jucătorul atins devine noua „Sticluță cu otravă” și jocul reîncepe.
Distracția constă în încercarea de a evita să fii atins de „Sticluța cu otravă” și de a schimba rolurile cât mai repede. Este un joc simplu, dar amuzant.
Joaca de-a exploratorul
Copiii de vârste mai mici sunt fascinați de dinozauri, animale demult dispărute, de explorarea lumii înconjurătoare și descoperirea ei. Ajută-l în acest sens și stimulează-i imaginația și curiozitatea.
Creați împreună o poveste în care copilul este exploratorul care prin cercetările sale va elucida mistere până acum de neatins. Și pentru asta are nevoie de o lanternă care să îi lumineze cele mai întunecate cotloane unde s-ar putea ascunde marele mistere ale lumii.
Telefonul fără fir
Pentru acest joc este nevoie de minim 3 persoane. Jucătorii se așează în cerc sau în linie . Prima persoană șoptește un cuvânt sau o propoziție la urechea următoarei persoane, fără ca ceilalți să audă. Fiecare participant șoptește ce a auzit următorului jucător, fără să repete sau să ceară clarificări. Când mesajul ajunge la ultima persoană din grup, aceasta spune cu voce tare ce a auzit. De obicei mesajul se schimbă semnificativ pe parcurs și rezultatul este foarte amuzant.
Rândunică, mută-ți cuibul
Aceasta este o activitate distractivă și foarte ușor de organizat, ajută la îmbunătățirea atenției și a vitezei de reacție, dezvoltă reflexele și coordonarea.
Jocul se poate juca cu minim 5 copii și este nevoie de un spațiu deschis, larg. Pe jos se marchează ”cuiburile”, unul pentru fiecare jucător. Toți copiii, în afară de unul, stau la câte un cuib. Jucătorul fără cuib rămâne în mijlocul zonei de joc și strigă: „Rândunică, mută-ți cuibul!”. La acest semnal, toți copiii trebuie să își părăsească „cuiburile” și să alerge pentru a găsi un alt cuib liber. Între timp, jucătorul din mijloc încearcă să ocupe unul dintre cuiburile goale. Copilul care rămâne fără cuib devine noua „rândunică din mijloc” și strigă următoarea comandă.
Obiectivul este ca toți jucătorii să se miște rapid și să găsească un cuib nou pentru a nu rămâne pe dinafară.
Coarda
Jocul cu coarda este clasic, jucat de copii de pretutindeni. Se poate juca individual sau în grup.
Atunci când se joacă individual copilul poate să-și inventeze propriile reguli, să se oprească atunci când a obosit. Important este să reușească să sară peste coarda pe care o rotește peste cap și sub picioare. Se poate sări pe un picior, alternând între piciorul drept și cel stâng, se pot face sărituri duble sau rapide.
Atunci când sunt minim 3 copii, se poate juca coarda în grup. Doi jucători țin capetele corzii și o rotesc. Ceilalți copii sar pe rând în mijlocul corzii. Copilul care greșește iese și îi vine rândul următorului.
Coarda este un joc ce consumă energia celor mici, dar pentru a se putea desfășura perfect este nevoie de o coardă potrivită cu înălțimea copilului: când stă cu ambele picioare pe mijlocul corzii, mânerele ar trebui să ajungă până la piept.
COARDA DE SARIT PENTRU COPII - LITTLE DUTCH
Omul negru
”Omul negru” este unul din jocuri exterioare pentru copii care le consumă energia, fiind un joc de alergare.
Este nevoie de minim 4 participanți, dintre care se alege ”omul negru”. Acesta se așează în mijlocul terenului, iar ceilalți jucători strigă: „De cine te temi mai tare?”, răspunsul fiind „De omul negru!”. Apoi, „omul negru” răspunde „Și pe cine vrea el, prinde!” sau „Vine să vă prindă!”
După acest schimb de replici, toți jucătorii încearcă să traverseze zona de joc, alergând dintr-o parte în alta, fără să fie prinși de „Omul negru”, care încearcă să prindă pe cineva atingându-l. Jucătorul care este prins devine „Omul negru” în runda următoare.
Capturează steagul
Acest joc este perfect pentru dezvoltarea strategiilor și pentru cooperarea dintre jucători. Copiii vor învăța ce înseamnă spiritul de echipă și competitivitatea.
Pentru început terenul de joc se împarte în două zone egale, iar fiecare echipă trebuie să îți aleagă un steag ce poate fi reprezentat de o eșarfă, o bucată de material sau orice alt simbol. Dar, poate fi chair un steag, e mult mai interesant.
STEAG PENTRU CURSELE DE MASINI - BAGHERA
Obiectivul fiecărei echipe este să intre în teritoriul adversar și să captureze steagul echipei opuse, apoi să îl aducă în propriul teritoriu fără a fi prins.
Jucătorii pot traversa linia de mijloc pentru a pătrunde în teritoriul adversarului pentru a încerca să captureze steagul. În acest timp jucătorii sunt prinși dacă sunt atinși de un membru al echipei opuse, iar apoi vor fi trimiși la ”închisoare”. Jucătorii aflați în „închisoare” pot fi eliberați dacă un coechipier reușește să ajungă acolo și să îi atingă fără a fi prins.
Pentru a captura steagul adversarului, un jucător trebuie să ajungă la locul unde este așezat, să îl ia și să se întoarcă în propriul teritoriu fără a fi prins. Dacă jucătorul care poartă steagul este prins, steagul trebuie lăsat în locul unde a fost capturat.
Jocul se încheie când o echipă reușește să captureze steagul advers și să-l aducă în propriul teritoriu.
Statuile
Este un joc ce implică concentrare, dar este foarte amuzant. Se poate juca de la 3 participanți în sus.
Un jucător este ”gardianul”, iar restul sunt ”statuile”. „Statuile” se aliniază la câțiva metri distanță, în spatele ”gardianului”. Acesta va spune ”1, 2, 3, stop!” În acest timp ”statuile” avansează spre ”gardian”. Când termină propoziția, gardianul se întoarce, iar pe cel pe care l-a văzut mișcând îl întoarce la locul de start.
Jucătorul care reușește să atingă gardianul câștigă runda și devine noul gardian.
Curse cu obstacole
Acest joc se poate juca cu minim doi concurenți sau chiar și singur, iar în acest caz totul de desfășoară contra cronometru.
Cel mai potrivit loc de desfășurare este o curte sau o grădină, sau chiar în parc. Se marchează punctul de start și cel de sosire, iar între ele se așează tot felul de obstacole: obiecte peste care trebuie să sară competitorii, sfoară pe care să meargă în echilibru, zone în care se pot cățăra sau tuneluri prin care să se târâie.
TUNEL PENTRU JOACA - FOREST FRIENDS - LITTLE DUTCH
Jucătorul sau echipa care termină traseul în cel mai scurt timp câștigă. Departajarea se poate face și prin punctaj- se acordă puncte pentru fiecare obstacol trecut corect, iar cel cu cele mai multe puncte câștigă.
Lumina roșie, lumina verde
Acesta este un joc clasic și foarte popular, care testează atenția, reflexele și capacitatea de a rămâne nemișcat.
Unul dintre jucători este ales să fie „semaforul”. Restul jucătorilor se aliniază la linia de start, la o distanță de aproximativ 10-15 metri față de „semafor” care stă cu spatele la ei.
„Semaforul” strigă: „Lumina verde!”, moment în care toți jucătorii pot începe să avanseze spre el. În cazul în care comanda este „Lumina roșie!”, „semaforul” se întoarce rapid spre jucători. Atunci toți trebuie să se oprească și să stea complet nemișcați.
Dacă „semaforul” observă pe cineva că se mișcă în acest timp, acel jucător trebuie să revină la linia de start.
Scopul jocului este ca unul dintre jucători să ajungă la „semafor” și să-l atingă. Acest jucător devine noul „semafor” în runda următoare.
Castelul
Pentru acest joc este nevoie de minim 4 jucători care se împart în 2 echipe și de un set de obiecte care să formeze „castelul”.
CUBURI DE CONSTRUCTIE DIN LEMN - ALBASTRE - LITTLE DUTCH
Fiecare echipă își alege un loc unde să construiască castelul sub formă de turn. Apoi, o echipă trebuie să apere castelul, iar cealaltă să încerce să-l dărâme lovindu-l cu o minge, din afara spațiului stabilit. Echipa care apără castelul poate prinde mingea sau să o respingă, dar nu are voie să atingă castelul.
După o rundă completă (castelul este dărâmat și reconstruit sau nu), rolurile se schimbă: apărătorii devin atacatori și invers.
Bandana
Acesta este un joc ce necesită minim 6 participanți și o bandană sau un obiect ce poate fi prins ușor.
BAVETA BANDANA DUBLATA - PURE GREY - LITTLE DUTCH
Pe sol se trasează trei linii: una centrală și 2 de start, pentru fiecare echipă. Fiecare membru al echipelor va avea câte un număr. Bandana este așezată pe linia de mijloc.
Un arbitru strigă un număr. Jucătorii din fiecare echipă care au numărul strigat trebuie să alerge spre bandană și să încerce să o ia. Obiectivul este să aducă bandana înapoi la linia ta de start fără să fie atins de adversar.
Dacă un jucător prinde bandana, celălalt poate încerca să-l atingă înainte ca acesta să ajungă la linia sa de start.Dacă este atins, bandana trebuie lăsată jos pe loc, iar alți jucători din echipe pot interveni.
Echipa câștigă un punct dacă jucătorul său aduce bandana în siguranță la linia de start. Jocul continuă până la un număr stabilit de puncte.
Jocuri pentru copii mai mici sau mai mari, în aer liber, sunt cu duiumul. Important este ca cei mici să petreacă timp afară, să interacționeze cu cei de vârsta lor și să se bucure de timpul copilăriei. Își dezvoltă astfel abilități de comunicare, de interacțiune cu ceilalți, socializează și învață să coopereze. Și cel mai important pentru părinți, își consumă energia :)