
Sursa foto: smithsonianmag.com
Cel puțin în primul an de viață, dezvoltarea bebelușilor este o adevărată provocare ce vine la pachet însă cu noi și noi achiziții pentru cei mici și cu aha-uri pentru părinți.
Salturi mentale bebelusi este una dintre aceste etape ale dezvoltării care poate trece neobservată sau dimpotrivă, poate genera disconfort pentru copilași și nopți nedormite pentru părinții lor.
Ce sunt salturile mentale la bebeluși
Sursa foto: purebaby.com.au
Salturile mentale la bebelusi fac parte din dezvoltarea cognitivă a acestora și reprezintă un proces complicat dar captivant. Aceste salturi reprezintă momentele cheie în dezvoltarea creierului copilului și sunt caracterizate de progrese semnificative în percepția și interacțiunea cu lumea înconjurătoare.
Diferența dintre salturi mentale și pusee de creștere
Atât salturile mentale cât și puseele de creștere reprezintă etape importante în dezvoltarea bebelușului care pot fi ușor confundate, pentru că ambele aduc schimbări în comportamentul copilului. Doar că între acestea două există diferențe majore:
Saltul mental reprezintă o dezvoltare cognitivă a celui mic, în timpul căreia creierul face progrese în înțelegerea lumii și în achiziția de noi abilități mentale (percepție, memorie, etc.) În aceste perioade bebelușul este mai agitat, are nevoie de confort, este mai iritat și plânge mai mult.
Puseele de creștere sunt perioadele în care bebelușul crește fizic brusc. Acest lucru poate include creșterea în înălțime, greutate și dimensiune. În puseele de creștere bebelușul manâncă mai mult decât de obicei, poate fi mai somnoros și astfel să doarmă mai mult pe timpul zilei.
Astfel, dacă bebelușul tău este agitat și doarme prost, dar își dezvoltă noi abilități, e posibil să fie un salt mental. Dacă pare mereu flămând și crește rapid în greutate sau lungime, cel mai probabil e un puseu de creștere.
Cum funcționează creierul în timpul salturilor mentale
În timpul salturilor mentale, creierul bebelușului trece printr-o perioadă intensă de dezvoltare și reorganizare. Acest lucru înseamnă că se dezvoltă noi conexiuni neuronale, ceea ce îi permite să perceapă și să proceseze informațiile într-un mod mai complex. Apoi, conexiunile nou create sunt optimizate, iar sinapsele mai puțin folosite îndepărtate. Această reorganizare permite bebelușului să proceseze informațiile mai rapid și mai eficient.
Principalele perioade ale salturilor mentale
Sursa foto: freepik.com
Salturile mentale ale bebelușilor vin cu provocări pentru cei mici pentru că sunt nevoiți să gestioneze, așa cum știu ei, trăiri noi, dar și pentru părinți care le sunt aproape micuților până depășesc cele câteva zile mai grele. Deși copiii sunt diferiți, salturile mentale vin aproximativ în aceeași perioadă de dezvoltare:
5 săptămâni (aproximativ 1 lună și 1 săptămână)- acesta este primul mare progres în dezvoltarea cognitivă a bebelușului. Începe să fie mai atent la ceea ce se întâmplă în jur și devine mai sensibil la zgomote, lumină și alte lucruri noi. Din acest motiv poate fi mai agitat sau iritat. Tot acum începe să facă contact vizual mai des și să interacționeze mai mult cu cei din jurul lui.
8 săptămâni (aproximativ 2 luni)- bebelușul începe să își dea seama că există diferite tipuri de sunete și își îmbunătățește coordonarea mișcărilor. De asemenea, începe să recunoască mai bine fețele și vocile celor apropiați.
12 săptămâni (aproximativ 3 luni)- bebelușul devine mai comunicativ. Face mai multe sunete, gângurește și încearcă să imite zgomotele pe care le aude. Începe să își folosească corpul mai bine și să-și coordoneze mai bine mișcările.
19 săptămâni (aproximativ 4 luni și 3 săptămâni)- este o perioadă în care bebelușul începe să descopere lumea într-un mod nou. Își dorește să atingă și să prindă obiecte, poate încerca să se rostogolească sau chiar să se ridice ușor. Devine mai curios și mai activ.
26 săptămâni (aproximativ 6 luni și 2 săptămâni)- de acum copilașul începe să înțeleagă mai bine ce i se spune și poate chiar să recunoască și să reacționeze la câteva cuvinte simple. Poate începe să imite sunete, să folosească gesturi pentru a comunica și să încerce să urmeze instrucțiuni ușoare.
72 săptămâni (aproximativ 18 luni)- copilul face progrese mari în vorbire și poate începe să spună propoziții scurte. Se joacă mai creativ, inventează propriile jocuri și interacționează mai mult cu alți copii. Începe să recunoască emoțiile primare, să înțeleagă concepte simple precum culorile și formele și chiar să încerce să rezolve mici probleme (de exemplu, să construiască turnuri din cuburi sau să aleagă jucării preferate). Folosește-te de această etapă și oferă-i copilului jucăriile potrivite.
TURN DIN SILICON PENTRU STIVUIRE - VANJA - MULTI MIX - NUUROO
Semne că bebelușul trece printr-un salt mental
Sursa foto: freepik.com
Salturile mentale sunt perioade greu de gestionat pentru un bebeluș. De aceea, atunci când trece printr-o astfel de perioadă părinții au un rol extrem de important pentru că ei sunt cei care îi pot oferi confortul emoțional pe care cel mic îl caută. Acest semn este și unul dintre cele care anunță această etapă importantă: nevoia bebelușului de conectare, de a sta în preajma părinților, chiar ținut în brațe.
Pe de altă parte, bebelușul poate deveni mai plângăcios, se supără mai ușor și pare mai neliniștit fără un motiv evident. Cei mai mulți bebeluși au un apetit scăzut, dar unii pot cere să fie hrăniți mai des.
Toate aceste schimbări nu-l lasă pe cel mic să se odihnească așa cum ar trebui, astfel că somnul este agitat, se trezește mai des noaptea sau adoarme mai greu.
După ce perioada dificilă trece, vei observa că bebelușul începe să urmărească mai atent obiectele, să gângurească mai mult, să prindă mai bine lucrurile în mână sau să își coordoneze mai bine mișcările. În ceea ce privește persoanele din jurul său, cel mic ori va deveni mai sociabil, ori dimpotrivă, îi va fi teamă de persoanele necunsocute.
Cum să ajuți bebelușul în timpul salturilor mentale
Sursa foto: freepik.com
Salturile mentale sunt o perioadă dificilă și pentru părinți, pentru că ei sunt cei care gestionează situația și sunt responsabili cu asigurarea confortului copilului.
Dacă te afli în această situație, atunci primul lucru pe listă este calmul. Privește toată situația ca pe o etapă absolut necesară, care va trece.
Răbdarea ta, ca părinte, înseamnă enorm pentru copil, pentru că astfel i-l poți oferi, iar el va simți din plin confortul emoțional. Are nevoie de el pentru a trece mai ușor peste etapa de salt mental în care se află. Stai mai mult lângă el, ține-l în brațe. Ca să-ți fie mai ușor folosește un sistem de purtare.

MARSUPIU ERGONOMIC PENTRU BEBELUSI - GREY SAPPHIRE - DOOKY
De mult calm este nevoie și atunci când vine vorba despre somn. Copilul va adormi mai greu, se va trezi mai des noaptea, somnul îi va fi mai agitat. Ajută-l printr-o rutină calmă înainte de culcare (băiță, masaj, cântece liniștitoare). Dacă vrea să fie mai mult lângă tine, încearcă să îi oferi această siguranță fără stres.
Bebelușul începe să observe mai multe lucruri și să învețe lucruri noi, așa că oferă-i jucării prin care să îi fie stimulate simțurile.

JUCARIE PATURICA PENTRU BEBELUSI - VULPITA - FOREST FRIENDS - LITTLE DUTCH
Dacă cel mic este mai sensibil la zgomote sau lumină, încearcă să îi creezi un mediu liniștit. Redu stimulii prea puternici dacă observi că devine agitat.

MARSUPIU ERGONOMIC PENTRU BEBELUSI - GREY SAPPHIRE - DOOKY
De mult calm este nevoie și atunci când vine vorba despre somn. Copilul va adormi mai greu, se va trezi mai des noaptea, somnul îi va fi mai agitat. Ajută-l printr-o rutină calmă înainte de culcare (băiță, masaj, cântece liniștitoare). Dacă vrea să fie mai mult lângă tine, încearcă să îi oferi această siguranță fără stres.
Bebelușul începe să observe mai multe lucruri și să învețe lucruri noi, așa că oferă-i jucării prin care să îi fie stimulate simțurile.

Greșeli frecvente ale părinților

Sursa foto: freepik.com
Din dorința de a avea un copil perfect dezvoltat din toate punctele de vedere, și de a-i oferi tot ce se poate pentru asta, părinții fac greșeli în abordarea etapelor importante din viața copilului lor.
Compararea cu alți bebeluși
De exemplu, în etapele de salt mental ți s-ar putea părea că bebelușul tău nu face aceleași lucruri cu cel al prietenei tale. Nu fă greșeala de a-l compara cu alți bebeluși. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său. Unii fac progrese mai repede într-un anumit domeniu (de exemplu, limbaj), iar alții în altul (de exemplu, motricitate). Concentrează-te pe progresele individuale ale copilului tău și urmărește cum își dezvoltă abilitățile în timp.
Forțarea dezvoltării
Unii părinți, din dorința de a-și vedea copilul progresând rapid, încearcă să îl forțeze să facă lucruri pentru care nu este încă pregătit. Nu fă si tu asta! În schimb, oferă-i un mediu stimulativ și susținere, dar lasă-l să descopere și să exerseze în mod natural. Dacă începe să gângurească, vorbește-i des, dar fără să insiști să repete anumite sunete. Dacă începe să se rostogolească, lasă-l să exerseze pe o păturică, fără să îl împingi în poziții pe care nu le poate menține singur. Perfectă pentru această etapă este păturica cu activități.

Ignorarea semnelor de oboseală
În timpul unui salt mental, creierul bebelușului este foarte stimulat, hiperactiv chiar. De aceea somnul îi poate fi afectat. Însă, în același timp, bebelușul poate fi mai obosit ca de obicei. Nu-l ține treaz în încercarea de a-l învăța cât mai multe. Fii atent la semnele de oboseală și respectă un program de somn bine stabilit. Asta îl va ajuta să proceseze noile informații și să fie mai calm.
În timpul unui salt mental, creierul bebelușului este foarte stimulat, hiperactiv chiar. De aceea somnul îi poate fi afectat. Însă, în același timp, bebelușul poate fi mai obosit ca de obicei. Nu-l ține treaz în încercarea de a-l învăța cât mai multe. Fii atent la semnele de oboseală și respectă un program de somn bine stabilit. Asta îl va ajuta să proceseze noile informații și să fie mai calm.
Beneficiile pe termen lung ale salturilor mentale

Sursa foto: freepik.com
Salturile mentale ale bebelușilor sunt etape provocatoare, dar care aduc beneficii uriașe în dezvoltarea copilului.

Sursa foto: freepik.com
Salturile mentale ale bebelușilor sunt etape provocatoare, dar care aduc beneficii uriașe în dezvoltarea copilului.
Dezvoltarea cognitivă
Fiecare salt mental îl ajută pe bebeluș să înțeleagă mai bine lumea din jur, să facă conexiuni între ceea ce vede, aude și simte. Pe măsură ce crește, devine tot mai curios și începe să gândească mai clar, descoperind lucruri noi în fiecare zi, pe care le și înțelege din ce în ce mai bine. De exemplu, un bebeluș care trece printr-un salt mental poate observa că dacă agită un obiect, acesta face zgomot. Va repeta gestul pentru că ceva nou pentru el. Cumpără-i o astfel de jucărie care să-i stimuleze simțurile

MINGE SENZORIALA- FAIRY GARDEN - LITTLE DUTCH
Abilitățile sociale
Salturile mentale îi ajută pe cel mic să fie din ce în ce mai conștient de oamenii care îl înconjoară. Îi va recunoaște pe cei apropiați și le va răspunde cu un zâmbet, devenind astfel mai interesat de contactul vizual. Copilul gângurește mai mult, râde și își exersează sunetele pentru a atrage atenția, acestea fiind modul său de comunicare. Devine mai atașat de părinți, dar și mai precaut cu străinii, ceea ce este un semn bun, pentru că începe să distingă între persoane familiare și cele necunoscute.
Aceștia sunt primii pași către socializare.
Independența emoțională
Unul dintre cele mai mari avantaje ale salturilor mentale este că bebelușul începe să își înțeleagă și să își arate emoțiile mai bine, după ce le înțelege. Mai exact, arată mult mai clar ce simte: bucurie, supărare, nerăbdare, curiozitate. Este capabil să-ți găsească singur moduri de a se liniști, cum ar fi să se agațe de o jucărie preferată sau să își sugă degetul. Dacă nu vrei să facă asta, pune-i totuși la dispoziție o suzetă pentru momentele de neliniște.
Mai mult, apare răbdarea în comportamentul copilului: poate aștepta câteva secunde pentru ceva ce își dorește și înțelege că părinții nu dispar de tot când ies din cameră, ceea ce îl ajută să fie mai liniștit.
Salturile mentale sunt etape care apar în viața oricărui bebeluș. Sunt dificil de gestionat, dar partea bună este că boom-ul nu durează mai mult de 4-5 zile, pentru ca mai apoi simptomele să se ”dilueze”. După ce trec de tot, vei observa schimbările care apar la cel mic și care te vor bucura enorm, pentru că sunt semn de dezvoltare.
Tu, ca părinte, îl poți ajuta cel mai mult pe cel mic să treacă peste greutățile saltului mental. Dacă îi oferi susținere, răbdare și multă iubire, va trece mai ușor prin aceste etape și va deveni un copil încrezător și echilibrat.
Mai mult, apare răbdarea în comportamentul copilului: poate aștepta câteva secunde pentru ceva ce își dorește și înțelege că părinții nu dispar de tot când ies din cameră, ceea ce îl ajută să fie mai liniștit.
Salturile mentale sunt etape care apar în viața oricărui bebeluș. Sunt dificil de gestionat, dar partea bună este că boom-ul nu durează mai mult de 4-5 zile, pentru ca mai apoi simptomele să se ”dilueze”. După ce trec de tot, vei observa schimbările care apar la cel mic și care te vor bucura enorm, pentru că sunt semn de dezvoltare.
Tu, ca părinte, îl poți ajuta cel mai mult pe cel mic să treacă peste greutățile saltului mental. Dacă îi oferi susținere, răbdare și multă iubire, va trece mai ușor prin aceste etape și va deveni un copil încrezător și echilibrat.